Насловна Актуелне вести (ВИДЕО) СПРЕМАН СЦЕНАРИО ХАОСА У БиХ, ПРВИ НА УДАРУ– БРЧKО! У СУKОБ...

(ВИДЕО) СПРЕМАН СЦЕНАРИО ХАОСА У БиХ, ПРВИ НА УДАРУ– БРЧKО! У СУKОБ УЛАЗИ И 5.000 МИГРАНАТА – ОВО ЈЕ ПЛАН!

0

Република Српска је дала одличан први одговор на закон Валентина Инцка, а сада је важно да Београд да до знања да стоји иза политике Бањалуке. Западне земље знају да не могу да се понашају као ‘90-их али су вероватно спремне за изазивање хаоса у БиХ и на Балкану, упозорава политиколог Александар Павић, који сматра да је неуралгична тачка – Брчко.

Ситуација у коју је доведена Република Српска полако, каже Павић у емисији Радио Спутњика „Од четвртка до четвртка”, клизи ка некој новој конференцији. За нашег саговорника аларм да Запад нешто спрема на Балкану била је прича о нон-пејперима. У незваничном словеначком документу, који је процурио пре извесног времена, било је наведено да део Републике Српске треба да се споји са Србијом, а та формулација за њих значи само једно – да Србији може да се припоји источни део, који је мањи и сиромашнији.

Већи део људи у РС, подсећа он, живи западно од Брчког којег је Запад намерно оставио као неуралгичну тачку на коју могу да реагују и где могу да интервенишу.

„То је дистрикт, он није под влашћу ни РС ни Федерације и ако би СИПА игде покушала да хапси некога због повреде Инцковог Закона о забрани негирања геноцида, онда би то било управо тамо. Страхујем да би могли да почну да се остварују сви ти нон-пејпери и на терену управо изазивањем криза. Пресекли би Републику Српску појавом хиљаду војника у Брчком, а истовремено би направили неки инцидент на север у Kосова тако да Србија мора да реагује“, каже наш саговорник.

Циљ је завадити Београд и Бањалуку

Поента је, наставља Павић што на Западу веома добро знају да када би се то десило, тешко да би могла да опстану руководства и у Бањалуци и у Београду што би изазвало хаос у српском политичком животу. Због свега наведеног, наш саговорник је убеђен да је Инцков потез био у функцији управо оваквог сценарија и наглашава да би представници Републике Српске и Србије већ следеће недеље морали да разраде све варијанте како би сложно приступили решавању те ситуације, а обавезно морају да разговарају и са савезницима. Додаје да су Русија и Kина остају кључни партнери Срба.

„Kина се вероватно не би војно ангажовала на овом простору али нам продаје све више оружја, важни смо јој и због једног крака „Појаса и пута“ те бисмо могли да рачунамо на неку врсту економске потпоре у случају евентуалних санкција,“ каже Павић.

Руска помоћ Србији

Русија се већ дефинисала да не признаје новог високог представника, али наш саговорник каже да ми само можемо да се питамо да ли ће у неком тренутку овде осванути нека нова батерија С-400 иако нисмо видели ни да је она напустила простор Србије. „О целој ситуацији треба причати са представницима Русије и предочити им најгоре сценарије. Грци нам такође јесу природни савезници и деведесетих су нас максимално подржавали али су они под притиском и због Турака, и лоше економске ситуације,“ рекао је он.

Прочитајте и:

ДИНАРСКИ ТИП: Физичке и психичке особине Динарца према нашем научнику Јовану Цвијићу

Ипак, Павић не искључује могућност да би српски савезници могли да буду и мађарски премијер Виктор Орбан као и земље чланице Вишеградске групе поготово након спекулација да би Бакир Изетбеговић могао да

рачуна на војску од 70 хиљада миграната који су ушли у БиХ и да би од њих могло да се направи пет хиљада добрих бораца.

Шмит нема мандат да смири ситуацију

На питање да ли би нови високи представник у БиХ Kристијан Шмит ипак могао нешто да промени набоље, наш саговорник на првом месту истиче да он свесно долази без подршке две сталне чланице Савета безбедности УН-а и да очекује да ће поступати по препорукама западних земаља. Иако многи прижељкују да Шмит поништи Инцкову одлуку, то се неће догодити, уверен је Павић, јер би онда против себе окренуо политичко Сарајево, а Запад на то није спреман.

„Ово је искорак из позиције коју су они сами направили – Дејтонски споразум је био најбољи рецепт да БиХ буде стабилна. Требало је избацити странце из државних институција и препустити народима да се сами договарају. Због тога не можемо да очекујемо од оног ко је направио штету да је сада поправи, то би била непоправљива наивност,“ додаје он.

Павић очекује да ће Шмит у наредном периоду покушати да направи раздор између Београда и Бањалуке. „Да би се такав сценарио спречио Београд мора да има истоветан став са Бањалуком и Москвом по овом питању иначе ће то бити семе прекодринског раздора,” закључио је Александар Павић.

ИЗВОР: web-tribune Националист, Спутник