Насловна Актуелне вести СМЕТА ИМ НОБЕЛОВАЦ: Запад, Албанци и Бошњаци покренули ПЕТИЦИЈУ да се Хандкеу...

СМЕТА ИМ НОБЕЛОВАЦ: Запад, Албанци и Бошњаци покренули ПЕТИЦИЈУ да се Хандкеу одузме НАГРАДА

0

СМЕТА ИМ НОБЕЛОВАЦ: Ништа мање мржње нема ни у саопштењу ‘Мајки Сребренице’, које су од Комитета за доделу Нобелове награде затражиле да хитно поништи одлуку.

– Ми смо у име удружења ‘Мајке Сребренице’ упутиле званично писмо Комитету и тражимо да се одузме награда Петеру Хандкеу. Човек који је бранио балканске крвнике не може добити ту награду. Мислим да ово није случајно… – изјавила је челница удружења Мунира Субашић.

Прочитајте и:

Након што је добио Нобела, Хандке се обратио на СРПСКОМ: “Вечерас попићемо ракију и бело вино!”

Осуде на Хандкеов рачун стигле су и од америчког ПЕН центра.
– Изненађени смо избором писца који је својим јавним гласом поткопавао историјску истину и понудио јавно сукњиштво починиоцима геноцида, попут бившег српског председника Слободана Милошевића и лидера босанских Срба Радована Караџића – навела је у саопштењу председница ПЕН Америке Џенифер Иган.

СМЕТА ИМ НОБЕЛОВАЦ

На другој страни, лидер Заветника Стефан Стаменковски иронично запажа да су албански екстремисти иначе велики стручњаци за светску књижевност.

– Једино што су они прочитали јесте биографија Рамуша Харадинаја. У свом презиру према Србима, они су омрзли и читав слободољубиви свет који се бори за правду и супротставља пропаганди. Хандке није само пријатељ Срба, он је пре свега пријатељ истине. Вечно ћемо бити захвални на томе што је имао храбрости да је гласно изговори онда када су многи ћутали. Заветници предлажу да држава оснује клуб пријатеља Срба у читавом свету и да окупи све људе који су били уз нас у најтежа времена – наглашава Стаменковски.

Награда за храброст
Министар одбране Александар Вулин истиче да је Хандке од Нобеловог комитета добио награду за приповедачку вештину, а од Срба награду за храброст.

– Не знам да ли ће истине које сте говорили о злочинима над Србима сада бити мање нападане и осуђиване, али знам да вама Нобелова награда није била потребна да бисте истину рекли и због ње страдали – нагласио је Вулин у честитки упућеној Хандкеу.

Извор: Srbija Danas