Сезона слава, после Божића, најважнијег породичног празника код Срба, у пуном је јеку. Ово је време када окупљамо своје најмилије и са њима славимо заштитника дома и породице.

Међутим, иако је у хришћанском духу да се слава обележи скромно, последњих деценија сведоци смо правих гозби које се праве у част овог породичног празника, а неретко се дешава да домаћини од тога направе прави спектакл, па често позову и трубаче. Ту су и незаобилазни поклони које гости доносе домаћинима, а који су из године у годину све луксузнији, а понекад и прилично чудни.П

Шта поклонити некоме код кога идете на славу?

Ако мислите да ово и није дилема и да се „зна“ шта се носи на дар за крсну славу, заправо сте у мањини. Поклони из године у годину постају све луксузнији, али и бизарнији. Тако се догађају ситуације да жене из слављеничке куће добијају веш, козметику, есцајг, домаћини чарапе, кошуље и патике, а и на децу се не заборавља па су ту луксузне играчке и сличне ствари.

Прочитајте и:

ЧОЈСТВО И ЈУНАШТВО: Како је српски јунак поразио САМУРАЈА

Све ово светлосним годинама је далеко од онога што слава треба да представља!

Слава – крсно име, крсна слава или свети је прастари народни обичај прославе заштитника дома и породице. Највише присталица има веровање да је слава христијанизовани облик старог словенског празника посвећеног митском претку породице или породичним прецима уопште. Славити славу значи одржавати везу са прецима и пореклом.