Nakon nedavnog izveštavanja našeg portala na osnovu obraćanja pojedinih zaposlenih u ustanovi za decu i mlade “Sremčica”.

-Nasilno uvođenje smene od 15 dana!

Dobili smo i zvaničan odgovor uprave ustanove za decu i mlade “Sremčica”. Zahvaljujemo se na profesionalnosti i brzom odgovoru, kao i na ažuriranju informacija od javnog značaja.

Takođe došli smo do saznanja da se rad u ustanovi, za sada, ipak neće odvijatu u 15-dnevnim smenama.

Odgovor vam prenosimo u celosti:

Poštovani,
Radi istine o radu i uslovima rada u Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“, molimo Vas da objavite i drugu stranu priče „Nasilno uvođenje smene od 15 dana!“ koju ste objavili 15.04.2020. godine na Vašem portalu.
U Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“ zaposleno je 100 osoba, na različitim pozicijama. Pored vrednih, časnih i poštenih ljudi koji svoj posao obavljaju savesno i odgovorno i imaju empatiju prema korisnicima i koje korisnici doživljavaju kao prijatelje i porodicu, postoje i zaposleni koji samo gledaju lični interes i preko medija pokušavaju da diskredituju v.d. direktora ustanove Marinu Vidojević i krug njenih najbližih saradnika.
Od stupanja na dužnost v.d. direktorke Marine Vidojević uslovi rada su se značajno poboljšali. Kompletno je rekonstruisan Dečiji paviljon, renoviran je objekat radionica u okviru kog se realizuje radno-okupaciona terapija sa korisnicima, obnovljene su staze u dvorištu i spoljni sportski tereni, u celosti je renovirana i opremljena ambulanta ustanove (otvorena je prva ginekološka ordinacija u sistemu socijalne zaštite), osposobljena je domska ekonomija koja je ranije bila deponija i skladište otpada , regulisani su imovinsko – pravni odnosi koji su bili višedecenijski problem, urađen je projekat za kompletno renoviranje muškog i ženskog paviljona, kuhinje sa trpezarijom, vešeraja i magacina… U radu sa korisnicma počeli smo da primenjujemo hipoterapiju i za te potrebe izgradili manjež i obezbedili osnovno terapeutsko sredstvo – konja.
Kao što možete videti, urađeno je puno toga za svega godinu ipo dana. Bilo bi lepo da i to zabeležite, obzirom da ima materijala. O svim našim aktivnostima možete se informisati putem sajta www.sremcicadom.org.rs .
Započeto je još mnogo projekata i imamo velike planove za budućnost, sa ciljem da našim korisnicima obezbedimo dom kakav zaslužuju. Ono što je najbitnije je da su korisnici srećniji i zadovoljniji, zbog toga što su sve te promene dovele do poboljšanja kvaliteta njihovih života. U ime časnih i poštenih radnika Ustanove za decu i mlade „Sremčice“, koji vole svoj posao i bez obzira na sve teškoće koje rad sa decom sa teškoćama u razvoju donosi, želimo da se čuje i naš glas.
U vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom do sada nije potvrđen nijedan slučaj COVID – 19 u Ustanovi, zahvaljujući preventivnim merama koje je v.d. direktorka sprovela. Svim zaposlenima je obezbeđen prevoz od kuće do posla i obrnuto, te od početka epidemije nisu koristili javni gradski prevoz, obezbeđeni su i obroci u Ustanovi kako zaposleni ne bi morali da izlaze i kupuju hranu, čime svodimo socijalne kontakte na mininmum. Učinjeno je sve da se sačuva zdravlje korisnika, zaposlenih i porodica zaposlenih. Uvođenje mere 15-dnevnog rada koju je preporučilo Ministarstvo zdravlja, resorno Ministarstvo i nadležni epidemiolozi imala bi za cilj da se svi sačuvaju i da ne dođe do pojave oboljenja COVID – 19 u vulnerabilnoj grupi u koju spadaju naši korisnici, koji već imaju puno pridruženih oboljenja i kojima bi potencijalna infekcija COVID – 19 mogla značajno da ugrozi zdravlje. Za meru 15-dnevnog rada imamo uslove da obezbedimo posebno opremljene spratove za zaposlene, sa novim krevetima i dušecima, odvojenim mokrim čvorovima, kao i sva tri obroka u ustanovi. U prilogu dostavljamo fotografije smeštaja za zaposlene kako bi demantovali tvrdnju koja je izneta u gorenavedenom članku. Mi, zaposleni u Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“, verujemo da je prioritet sačuvati sopstvene živote, živote 300 lica sa teškoćama u razvoju o kojima brinemo, kao i naših porodica, i time izbeći lični komfor zarad višeg cilja smo saglasni sa ovim merama. Kao što je javnosti poznato, u više ustanova socijalne zaštite registrovan je virus COVID – 19 i naša ustanova bi preventivnom merom 15-dnevnog rada u potpunosti svela na minimum svaku šansu da virus uđe u ustanovu. Mi ne želimo da sedimo i čekamo da se to desi, a da znamo da nismo uradili sve što je do nas.

Nadamo se da će ova priča pronaći put do Vašeg portala!

Srdačan pozdrav.