ŽIVOT SRPSKIH VLADARKI Kako je jedna kneginja ubila ljubavnicu svog muža i preživela

0
137

Ljubica, Persida, Julija, Draga i dve Marije, kneginje i kraljice, žene srpskih vladara iz 19. i 20. veka, otkrivaju svoje životne priče posetiocima izložbe “Vladarke i supruge” u Konaku kneginje Ljubice.

Izložba je originalno koncipirana za Noć muzeja, a pošto su posetioci dobro reagovali, organizator – Muzej grada Beograda – odlučio je da je preko leta postavi u konaku.

Kraljica Natalija je bila udata za kralja Milana, ali su se razveli 1888. godineFOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Kraljica Natalija je bila udata za kralja Milana, ali su se razveli 1888. godine

Posetiocima su predstavljeni detalji o životu kneginje Ljubice Obrenović (1785-1843), udate za kneza Miloša, kneginje Julije Obrenović (1831-1919), supruge kneza Mihaila, kneginje, a potom i kraljice Natalije Obrenović (1859-1941), žene kralja Milana, kao i kraljice Drage (1866-1903), udate za kralja Aleksandra. Od vladarki iz doma Karađorđevića na izložbi su Persida Karađorđević (1813-1873), žena kneza Aleksandra, kao i jedina jugoslovenska kraljica, Marija (1900-1961), supruga kralja Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Zorka, žena Petra Prvog Karađorđevića, nije obuhvaćena izložbom s obzirom na to da je preminula 1890, četrnaest godina pre nego što je njen suprug postao kralj Srbije.

FOTO: RAS / RAS SRBIJA

BRAKOVI IZ LJUBAVI

Piroritet izložbe, međutim, nije stavljen na to to što su one bile vladarke, već je želja da se istaknu elementi iz njihovog svakodnevnog života, istorijsko-biografske priče žena i majki koje su, uz to, bile i na čelu države.

– Svaka žena predstavljena je sa po jednim panoom velikih dimenzija sa biografijom i ličnim i porodičnim fotografijama, a uz to su izloženi i originalni predmeti koji su bili u njihovom vlasništvu – otkriva za “Blic” Angelina Banković, istoričar umetnosti, viši kustos Muzeja grada Beograda i koautorka izložbe zajedno sa Milicom Andrejić, istoričarkom i kustosom.

Kneginja Ljubica je iz ljubomore ubila jednu od ljubavnica kneza MilošaFOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Kneginja Ljubica je iz ljubomore ubila jednu od ljubavnica kneza Miloša

Svaki odnos pomenutih vladarki sa njihovim muževima bio je drugačiji, ističe ona. Zanimljivo je da nijedan brak nije bio ugovoren, već sklopljen iz ljubavi.

– Poput običnih ljudi, imali su više ili manje uspešne brakove. Kneginja Persida i kraljica Marija izdvajaju se po tome što su njihovi brakovi bili izuzetno srećni i puni ljubavi, za razliku od kralja Milana i kraljice Natalije čiji su problemi u braku počeli vrlo brzo posle venčanja. Oni su se u jednom trenutku razveli, pa je taj razvod poništen. Ni brak kneza Mihaila i kneginje Julije nije bio preterano uspešan. Iako se nisu zvanično razveli, oni su živeli poslednjih godina razdvojeno i taj brak se okončao kneževom smrću 1868, da bi se Julija kasnije udala za svog dugogodišnjeg ljubavnika – podseća Angelina Banković.

FOTO: RAS / RAS SRBIJA

U svojoj odbrani braka (ili izlivu ljubomore) najdalje je otišla kneginja Ljubica, koja je ubila Miloševu ljubavnicu.

– Knez Miloš imao je mnogobrojne ljubavnice. Sa Milicom je imao osmoro dece i najmanje još toliko vanbračne. Miloš je bio zaljubljive prirode. Kada je video Ljubicu, rekao je da se odmah zaljubio u nju jer je bila nešto najlepše što je video u životu, međutim to očigledno nije potrajalo. Miloš je postao neveran vrlo rano u braku. Jednu od njegovih ljubavnica, Petriju, kneginja je ubila iz pištolja, zbog čega je i sama mogla da plati glavom. Međutim, kada se to desilo Ljubica je bila trudna pa joj je knjaz rekao: “Tome što nosiš ispod pojasa možeš da zahvališ što će ti ostati glava na ramenima”. Pokušala je potom da ubije još jednu njegovu ljubavnicu, ali su je sprečili. Taj njihov nesrećni brak verovatno je uticao na to da se Milica posle prikloni ustavobraniteljima i možda posredno doprinese do Miloševe abdikacije i odlaska porodice Obrenović iz Srbije – ističe Bankovićeva.

Deo crnine koju je nosila kraljica Marija nakon što je kralj Aleksandar ubijenFOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Deo crnine koju je nosila kraljica Marija nakon što je kralj Aleksandar ubijen

BILE I POLITIČARKE

Većina žena predstavljenih na izložbi nisu bile samo supruge iz senke, već su aktivno učestvovale u vođenju politike.

– Ljubica je primala diplomate i strane posete. Za razliku od Miloša, bila je pismena. Persidi se najviše zamera da se previše petljala u političke poslove. Bila je daleko ambicioznija od svog supruga. Jedan od glavnih uzroka razdora između Natalije i Milana je bilo taj što je Milan više bio opredeljen za austrijsku politiku, a Natalija za rusku, tako da su se stalno oko toga gložili. Juliju je Mihailo slao u diplomatske misije jer, iako njihov brak nije bio dobar, on je imao veliko poverenje u suprugu. Ona je bila jedna svetska, obrazovana žena poreklom iz Beča. Draga nije imala toliko uticaja jer je njen brak kratko trajao; posle samo dve godine ona i Aleksandar su pogubljeni. Marija je nekako odabrala ulogu supruge i majke ispred mešanja u politiku i bavila se dobrotvornim radom. Posle Aleksandrove smrti osnovala je brojna dobrotvorna udruženja. Primala je udovički dodatak, novac za izdržavanje, ali tri četvrtine toga davala je u humanitarne svrhe. Napustila je Srbiju pre početka Drugog svetskog rata i živela je u Londonu, ali je i tamo osnovala dve dobrotvorne organizacije koje su slale novac i pomoć u Jugoslaviju – napominje kustoskinja.