SERIJA PORTALA „TAMO DALEKO: FLORIDA (3)

Piše: Nenad Cvjetković

MOLITVA POD VEDRIM NEBOM: Početak crkvenog organizovanja u Majamiju

Grupa najbogatijih Srba stigla je sa severa američkog kontinenta i skoncentrisala se u na krajnjem jugu Floride, u gradu Majami da tamo provede penzionerske dane. Među njima treba pomenuti Milutina Miću Tanasijevića, slikara naivaca, Kragujevčanina, u Americi poznatijeg kao Džon Parker, farmaceuta Mihajla Konjevića i suprugu Milenu, doktora Maria Montano Vuksanovića, eksperta za hemiju, arhitektu Iliju Gligorijevića, graditelja skupih vila. U Majamiju su živeli slikar Voja Stamenić i njegova ćerka Violeta, manekenka i foto-model. Njene slike su svojevremo krasile naslovne stranice američkih modnih časopisa, a slike njenog oca su u Muzeju umetnosti Amerike i Narodnom muzeju u Beogradu.

Najbogatiji Srbi su svakako Milan Mandarić, vlasnik elektronske kompanije „Sanmina“, i Piter Džonson, odnosno Petar Pera Đurđev, rođeni Beograđanin, menadžer, bivši džokej i trener trkaćih konja. U biznisu su takođe bili uspešni Majkl Minić, građevinar, te Den Dragaš i Aleksandar Aca Sretković, trgovci nekretninama.

Misija „Sveti Simeon Mirotočivi“ u Majamiju 1978.

Majami je klasičan primer da za pokretanje duhovnog života nije dovoljno imati samo novac. Mala grupa posvećenih i nacionalno svesnih Srba, odlučnih i pobožnih ljudi rešila je da osnuje misiju Srpske pravoslavne crkve veoma kasno, tek 1978. godine. Blagoslovom nadležnog vladike formirana je misija „Sveti Simeon Mirotočivi“ i izabran prvi Odbor poverenika: predsednik Majkl J. Marinčić; potpredsednik Branislav Kvajić (preminuo ove godine), blagajnik Rudi Matijević, sekretar Olga Matijević, te članovi: Petar Knežević, Andrej Kosović, Stanimir (Stenli) Stojković i Dženet Meštrović. Zbog nedostatka adekvatnog objekta služba je u to vreme, kao i u ostalim delovima Floride održavana po parkovima, u privatnim kućama, iznajmljenim prostorima… Prvi sveštenik je bio prota Petar Milošević, koga je nasledio Nikola Sekulić.

Godine 1979. kupljeno je imanje sa malom kućom. Od 1984 do 1999. parohiju su opsluživali sveštenici Petar Petrović i Stokan Ćirković. U vreme kada je Branko Franović bio predsednika Upravnog odbora (1995. godina) prošireno je imanje kupovinom susedne parcele… Zemljište je očišćeno, ispunjeno sa 360 kamiona rečnog kamena, i pripremljeno za izgradnju Dvorane, višenamenske zgrade koja će zadovoljiti verske i socijalne potrebe rastuće srpske zajednice Južne Floride. Tada su pod pokroviteljstvom crkve Svetog Simeona održana dva velika događaja, sve u cilju finansiranja izgradnje tog objekta: „Golf turnir“ Srpske nacionalne federacije, i „Prva srpska lopta“.

Prota Svetozar Veselinović bio je sveštenik od 1999, do upokojenja 2015. godine. Tih godina, kada je Ratko Kravljanac izabran za predsednika Crkvenog odbora, završena je školjka zgrade. U Dvorani se nalazi moderno opremljena kuhinja, pomoćne prostorije, i stan za sveštenika i njegovu porodicu. Velika bina je služila kao oltar.

Фотографија корисника St.Simeon Serbian Orthodox Church
PONOS SRPSKE ZAJEDNICE : Folklorna grupa Balkan na slavi Kola srpskih sestara 2018

U 2013. godini započeta je izgradnja novoga hrama na imanju, odmah pored postojeće zgrade. Pošto su parohijani odlučili da ne uzimaju zajam, zgrada crkve je građena polako. Leta 2016. godine, kada je protojerej-stavrofor Milan Krstić došao za paroha crkve Sv. Simeona u Majamiju, neki detalji u unutrašnjosti hrama su prepravljeni. Završavaju se podovi i zidovi hrama, uključujući klimu i struju. Završen je mermerni pod sa dva medaljona sa dizajnom vizantijskog orla. Veliki donator Rade Penjević, se potpuno posvetio izgradnji crkve, provodeći vreme sa radnicima. Vrata od mahagonija su naručena u Hondurasu. Duborez i ikonopisanje rade Dragan Petrović iz Beograda i zograf Mile Todorović iz Jagodine. Polijeleji stižu iz Grčke. Ova crkva ima Nedeljnu školu i Folklornu Grupu „Balkan“.

SUTRA: Srbi u Orlandu i Nort Portu

*Realizaciju ovog projekta pomogla je i podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije