Narodni muzej, najstarija i najznačajnija ustanova kulture u Srbiji, otvoren je na Vidovdan  posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Narodni muzej je otvorio svoja vrata posetiocima koji će imati priliku da vide četiri hiljade eksponata od 400.000 artefekata koliko Narodni muzej poseduje.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka.

Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima.

Da podsetimo, Narodni muzej u Beogradu otvoren je 10. maja 1844. godine, ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića.

Sadašnja zgrada muzeja podignuta je 1903. godine. Realizovana je prema projektima arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića.

Radno vreme od 2. jula 2018:
• utorak, sreda, petak… 10.00 – 17.00;
• četvrtak, subota… 12.00 – 20.00;
• nedelja… 10.00 – 14.00 (besplatan ulaz za sve posetioce);
• ponedeljak… zatvoreno za posete.

Cena ulaznice je 300 dinara. Učenici i studenti plaćaju kartu 100 dinara. Cena karte po osobi u okviru grupne posete (min. 12 osoba) je 100 dinara, a uz stručno vođenje – 200 dinara.

Besplatan je ulaz za decu predškolskog uzrasta, osobe sa invaliditetom i njihovoj pratnji, za učenike umetničkih škola, studente Filozofskog, Arhitektonskog i umetničkih fakulteta.

Sa jednom kupljenom ulaznicom moguće je obići Narodni muzej, Galeriju fresaka i Muzej Vuka i Dositeja u roku od dva dana.