Za njega su u Vrhovnoj komandi srpske Vojske u Velikom ratu govorili da vredi kao divizija. Na njegovoj počasnoj sablji ugravirano je “Vojnik pravde, istine i prava”. Čujte Srbi, on nije bio Srbin ali je svoje srce ostavio na Kajmakčalanu.

Za Arčibalda Rajsa čuli su svi. Ipak, mali broj ljudi zna da odgovori na pitanje ko je zapravo bio on.

Doktor Arčibald Rajs bio je poreklom Nemac, a državljanin Švajcarske. Ipak, čini se da je u duši bio veći Srbin nego što će većina nas ikada biti. Rođen 8. jula 1875. godine, Rajs sa samo 22 godine postaje doktor hemije. Bio je i publicista, profesor na univerzitetu, ali je najpoznatiji u oblasti kriminologije.

Davne 1914. godine, na poziv srpske vlade, doktor Rajs dolazi u Srbiju da istražuje ratne zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Zajedno s našim narodom prošao je Solunski front i s Moravskom divizijom ušetao u oslobođeni Beograd.

Iako je došao poslom, Rajs je toliko zavoleo Srbiju da je u njoj ostao do kraja svog života. Umro je u Beogradu 8. avgusta 1929. godine. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, dok mu je srce, po sopstvenoj želji, odneseno u urni na Kajmakčalan.

Sam doktor Arčibald Rajs je po sopstvenoj želji tražio da se sahrani na vrhu Kajmakčalana. Tamo mu je u urni odneseno srce.

Sa 39 godina karijera mu je bila na vrhuncu. Kako su govorili, da je ostao na univerzitetu, mogao bi da stane rame uz rame s Teslom. Rajs je učinio fotografiju priznatim dokazom na sudu.

Očinski savet

Arčibald Rajs u delu „Čujte Srbi!“ iznosi vrline i mane našeg naroda, zadirući u suštinu našeg mentaliteta i praktično i dobronamerno nam govori kakvi smo i šta treba da promenimo da bismo bili još bolji.