EU mora da reaguje na zastrašivanje i hapšenje Srba na KiM i jasno osudi takvo ponašanje Albanaca, umesto da stalno ponavlja “pozivamo obe strane”, poručio je danas potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović.

– Ne znam da li je više cinično ili tragično kada kažu “pozivamo obe strane” – rekao je Stefanović gostujući na TV Pink.

Stefanović je, takođe, naglasio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava Srbiju da vrati u igru po pitanju borbe za KiM, kroz formiranje ZSO i teške pregovore, kao i dijalog koji garantuje Srbima mir na KiM, ali da sa druge strane “nažalost imamo akcije hapšenja Srba od strane Albanaca”.

– Ako Evropa hoće da bude ozbiljan igrač na Balkanu i da rešava probleme na svojoj teritoriji, i da ne ostane zamrznuti konflikt, onda treba da se uključe u to tako da kada vide da neko radi nešto što je protiv prava i skandalozno, da to osude jasno i pokažu da to ne podržavaju. Jer, ćutanje ne donosi ništa dobro – poručio je Stefanović.

Ističe da Albanci često zastrašuju Srbe kako bi pokazali da idu ka formiranju takozvane vojske Kosova, i da hoće to da urade po svaku cenu, ne shvatajući da Srbi to ne žele.

Vojska Kosova
Vojska Kosova

– To me nije iznenadilo, ali jeste nedostatak ozbiljne reakcije EU, koja samo posmatra – navodi on.

Kaže i da Vučić iz nemoguće situacije pokušava nešto da uradi za KiM, dok sa druge strane oni koji su tada bili na vlasti, Dragan Đilas, Boris Tadić i Vuk Jeremić, kada je odlučivanje na KiM prebačeno iz UN u EU, brane ono što je dovelo Srbiju “na korak od provalije” po pitanju KiM.

Stefanović ističe da se pomenuta trojica, kao i Saša Janković, lako ujedine kada je u pitanju fotelja, i da je njihov slogan za bilo koje sledeće izbore “kako da se dočepamo ponovo vlasti”.