Hram Svetog kralja Stefana Dečanskog u Čikagu u nedelju 25. novembra obeležio je svoju Slavu u prisutvu velikog broja vernika, sveštenika i predstavnika srpske zajednice iz Čikaga i okoline. Posle svete liturgije koju je predvodio starešina hrama jerej Aleksandar Petrović, iguman srpskog manastira Nova Gračanica Serafim Baltić govorio je o mučeničkom životu ovoga srpskog kralja i sveca kojeg slavi više pravoslavnih crkava u svetu.

Generalni konlzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović je, čestitajući Slavu, rekao da je ona mnogo više od slavlja, jer pored toga što okuplja srpsku zajednicu istovremeno pomaže da Srbi u tuđini očuvaju srpski jezik, srpsku kulturu i tradiciju.

Upravo deo te kulture i tradicije prikazan je u toku svečane akademije čiji deo je bio posvećen 100. godišnjici od završetka Prvog svetskog rata u kojem je, kako je istaknuto, srpski narod preživeo veliku tragediju od koje se do danas nije oporavio. Tako je zadužbina Svetog Stefana u Dečanima izložena svakodnevnim skrnavljenjima, a Srbi na Kosovu i Metohiji strahu, napadima i proterivanjima.

 

Najmlađi pripadnici parohije Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu okupljeni u školi srpskog jezika recitovali su pesme sprskih pesnika, a četiri folklorne grupe splet igara iz Srbije.