Srpska pravoslavna crkvena opština Sv. Luke u Dortmundu je u saradnji sa Sretenjskim manastirom iz Moskve, povodom crkvene slave, priredila izložbu fotografija “U susret ruskom caru- Romanovi carsko služenje”.

Izložbu je pripremio i otvorio jeromonah Ignatije (Šestakov), sabrat Sretenjskog manastira, a izloženo je 50 fotografija o životu i služenju Nikolaja II i carske porodice Romanov. Na otvaranju je prisutne pozdravila i Branislava Perin-Jarić, generalni konzul Srbije iz Diseldorfa

.Verni narod srpske duhovne oaze je na vreme obavešten o izložbi i hram je bio prepun. Liturgiju je služio jeromonah Ignatije uz sasluženje protojereja- stavrofora Branislava Čortanovačkog, prote Duška Spasojevića i đakona Igora Širovskijskog, iz ruske parohije u Dortmundu. Posle bogosluženja osvećena je ikona velikog formata posvećena caru Nikolaju II i njegovoj porodici, koju je darovao ipođakon Vladimir Balaban iz Dortmunda.

Usledila je litija oko hrama u kojoj su pored Srba, bili i Rusi, Gruzijci, Ukrajinci, Nemci, Makedonci i Bugari.

Ideja za organizovanje izložbe usledila je po saznanju da smo na poklon dobili ikonu svetih carskih mučenika. Našli smo za shodno da osvećenje ikone proprati ova izložba koja porodicu Romanov pokazuje u različitim životnim situacijama.

 

Na izložbi se može videti ceo njihov život. Rađanje dece i stvaranje porodice. Humanitarni i milosrdni rad carice Aleksandre i sve dece. Njihov odnos prema svome narodu. Diplomatski rad cara Nikolaja. Naročito je važan deo u kome se pokazuje odnos cara prema srpskom narodu i srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Takođe i njihov boravak u zatočeništvu. Važno je naglasiti da je carica bila Nemica. Ima dosta fotografija o njihovom boravku i radu u Nemačkoj – navodi prota Čortanovački.

On ukazuje da je izložba prikazana više od 70 puta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Kanadi i Americi, ali da je sada prvi put u Nemačkoj.

Najviše nam je pomogao jeromonah Ignatije, veliki prijatelj srpskog naroda. Takođe, su znatno pomogli materijalno i u pripremi postavke dr Vladimir i Ivana Škara iz Dortmunda – ističe prota.

Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov, a tematski je podeljena na nekoliko celina: portreti, neformalne fotografije i druge.

Car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda, a posle mučeničke smrti pre 100 godina oni su u Ruskoj i Srpskoj crkvi pribrojani liku svetitelja.

Srpski hram je posetio i arhiepiskop podoljski Tihon, nadležni arhijerej Ruske pravoslavne crkve u Nemačkoj, sa svojim sveštenstvom i vernicima iz Dortmunda i okoline, poklonio se novoosvećenoj ikoni i razgledao izložbu.

Izložba se može videti nedeljom posle bogosluženja do 21. novembra i svakim radnim danom do navedenog datuma, u dogovoru sa protom Branislavom Čortanovačkim. Adresa izložbenog prostora je: SPC Sv. Luka, Engelbertstr. 5, 44379 Dortmund

Kumovi slave

 

Hramovnoj slavi su kumovali Milan i Maja Petrović iz Reklinghauzena sa sinovima Ilijom i Mihajlom. Časnu ulogu kumstva za sledeću godinu preuzeo je dr Vladimir Škara iz Dortmunda sa suprugom Ivanom, učiteljicom u srpskoj školi pri našem hramu.

U rat zbog Srbije

Valja podsetiti da je 23. jula 1914. Austrougarska postavila ultimatum Srbiji, srpska vlada se iste večeri obratila Rusiji za pomoć. Svega šest dana posle toga, 30. jula car Nikolaj II je pozitivno odgovorio na molbu srpske vlade.

Austrougarska vojska je tada već napala Srbiju. Rusija, kao zaštitnica Srbije, ušla je nespremna u rat protiv Austrougarske, kojoj se priključila Nemačka. To je bio početak velikog stradanja pravoslavnih zemalja.

Neraskidiva veza dva naroda

Crkvenoopštinski upravni odbor, na čelu sa protom Branislavom, potrudio se da parohijanima priredi nesvakidašnji duhovni doživljaj. Organizovanje ovakve izložbe, koja je posvećena stogodišnjici mučeničke smrti cara Nikolaja, ima za cilj da približi ruski narod nama Srbima. Ikona svetih carskih mučenika, koja sada krasi naš hram, ostaće trajno podsećanje na neraskidivu vezu i ljubav između naših naroda. Trudićemo se da i ubuduće oplemenimo rad naše Crkvene opštine predavanjima, koncertima i drugim događajima – kaže Radenko Aleksić iz Dortmunda.