Kopaonik je i ove godine ugostio rekordan broj ljubitelja sportova u prirodi, a sportski događaji ‘Tri strane Kopaonika’ i ‘Trail race Kopaonik’ učinile su da ovo bude najposećeniji vikend letnje sezone u 2018. godini na našoj najpoznatijoj planini.

Sportski vikend otvoren je u subotu 27. jula u 11h kada je zvanično otvoreno treće izdanje trail trke pod nazivom ‘Trail race Kopaonik’, a koja je ugostila nešto oko 500 učesnika iz čitave zemlje, ali i regiona i inostranstva. Učesnici su mogli da se oprobaju u dve staze dužine 7 i 15 kilometara i da kroz trčanje upoznaju neke od najlepših predela Nacionalnog parka Kopaonik.

Sve trke ove godine su, strimingom putem najbrže Vip 4G mreže, mogli da prate svi oni koji nisu bili u prilici da dođu na Kopaonik poslednjeg julskog vikenda, ali i oni koji su se odlučili da bodre učesnike prateći uživo trku i rezultate iz Vip zone u Konacima.

Na trci dugoj sedam kilometara u ženskoj kategoriji pobedu je odnela Tatjana Jovanović iz kluba BRC (42:16), drugo mesto zauzela je Aleksandra Burkanović iz atletskog kluba Apatin (43:48), dok je treće mesto osvojila Sandra Uzelac (45:44).

U muškoj konkurenciji najbolji je bio Ilija Milenković iz ARK Maratonac Kruševac (34:25), drugo mesto zauzeo je Ivan Miškeljin iz atletskog kluba 21. maj (34:36), a treće član planinarskog društva Pobeda iz Beograda, Slobodan Ivković (35:38).

Na stazi dugoj 15km kod žena prvo mesto zauzela je Katarina Pohlod, klub Active Travelling (1:17:42), drugo mesto zauzela je Nevena Jovanović iz AK Crvena zvezda (1:20:27) dok je treće mesto zauzela Nevena Rajković (1:22:41).

U timskoj trci ‘Business trail race’ koja se trčala na stazi dugoj 7 kilometara prvo mesto osvojio je tim ‘Mili Sava’ (35:35), drugoplasirani tim bio je ispred kompanije ‘Delta Holding’ pod nazivom ‘Run for Fun’ (42:25). Trećeplasirani tim iz takođe dolazi iz kompanije ‘Delta Holding’ pod nazovom ‘Ljute papričice’ (48:45), a generalni sponzor, kompanija Vip mobile, pobedničkim timovima dodelila je po dva telefona marke Huawei.

FOTO: Neda Mojsilović

U redovnoj timskoj trci pobedu je odneo tim ‘Magna Fit’ (41:03), drugo ‘Hitri ravničari’ (47:13), a treće ‘Lawax’ (49:03).

Subota je bila potpuno u znaku sporta jer su u nastavku dana održane još dve revijalne manifestacije za bicikliste i za decu.

Prva na redu bila je ‘Vip dečija trka’ gde su se mališani uzrasta od 2 do 12 godina takmičili na zemljanoj podlozi, a druga ‘Vip poligon spretnosti’ gde su biciklisti trebali da pokažu svoje umeće na poligonu sa preprekama. Pobedu na poligonu odneo je Aleksandar Roman koji je za najbrže vreme, a sa najmanje grešaka izvezao poligon i time potvrdio svoju izuzetnu formu, a kao nagradu dobio Huawei P20 Pro koji mu je dodelila kompanija Vip mobile.

Nedelja, 28. jul bila je rezervisana za bicikliste i peto izdanje maratona ‘Tri strane Kopaonika’, jednog od naših najpoznatijih maratona namenjenih ljubiteljima vožnje na dva točka.

Vožene su staze malog, srednjeg i velikog maratona u dužinama od 20, 50 i 70 kilometara, a pred učesnicima su bile izmenjene trase u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

Staza malog maratona ove godine ugostila je rekordan broj učesnika i u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Prvo mesto u ženskoj kategoriji pripalo je Maji Čubranović (1:49:47), drugoplasirana je bila Lidija Knežević iz kluba „24 Fit team“ (1:55:55), dok je treće mesto osvojila Alena Pejić (2:05:43).

FOTO: Neda Mojsilović

U muškoj konkurenciji prvo mesto osvojio je domaći takmičar, Emir Koca iz BK Novi Pazar (1:10:32), drugo mesto pripalo je Aleku Bonevu iz Bugarske, klub Orlovac (1:11:56), a treće Мilanu Vukajlovićuiz BK Radnički Capriolo Kragujevac (1:18:24).

Kod žena na stazi srednjeg maratona prvo mesto osvojila je Andrijana Anastasovska iz Makedonije, klub Oxegen (4:04:49), a drugo Milica Stevanović iz BK Orlovac (4:11:37).

U muškoj konkurenciji prvo mesto zauzeo je Andrej Galović, takmičar Partizana (2:43:11), drugo Stefan Bajčeta iz Crne Gore (2:51:21), dok je treće mesto zauzeo Marko Ćurčić iz Bk Progressive (2:52:48)

Na najtežoj stazi velikog maratona koja je svoj naziv dobila po broju strana sa kojih se osvaja najviši vrh Suvo rudište na 1981mnv, prvo mesto u ženskoj konkurenciji osvojila je naša najpoznatija brdska biciklistinja, učesnica Olimpijskih igra u Brazilu, Jovana Crnogorac (4:49:19) iz tima ‘Bike way racing’, dok je u muškoj konkurenciji podijum je pripao učesnicima koji su jednom ili nekoliko puta osvajali ovaj maraton te je po drugi put pobedu odneo naš najbolji brdski biciklista i aktuelni Balkanski šampion Alekandar Roman, BK Partizan (4:00:45). Drugo mesto pripalo je Ivanu Jovanoviću iz CCN Metalac (4:12:12), dok je treće mesto osvojio prošlogodišnji pobednik Srećko Đolić takođe iz CCN Metalac (4:23:12).

Pored učesnika kojima se organizator zahvaljuje na predivnom sportskom druženju, velika zahvalnost ide i Nacionalnom parku Kopaonik, opštinama Raška i Brus, JP Skijališta Srbije i hotelijerima ‘Mk Mountain Resort’, ‘Hotel Rtanj’ i ‘Kraljevi Čardaci’ zbog prepoznavanja značaja ovih manifestacija za razvoj letnje sezone na Kopaoniku i značajne pomoći prilikom organizacije događaja. Posebna zahvalnost ide i kompaniji Vip mobile, generalnom sponzoru manifestacije, kao i svim ostalim sponzorima, medijima i prijateljima trke koji su doprineli da manifestacije budu propraćene na pravi način.

FOTO: Dimitrije Ostojić