Ruska pomoć usledila je nakon razgovora našeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i Sergeja Lavrova.

Dačić i Lavrov

Dačić se takođe zahvalio Naftnoj industriji Srbije, koja je obezbedila donaciju od 270 tona aviogoriva za Er Srbiju.

Nedugo nakon toga avioni pomoći sleteli su na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima.

U sastavu timova iz Rusije su general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca, a ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

„U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom i u borbi protiv širenja Covid19“, dodaje se u saopštenju.

Iako je dogovor išao preko ministarstva spoljnih poslova, rusku delegaciju na aerodromu dočekali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Potvrđeno stvarno prijateljstvo Srbije i Rusije” 

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko poželeo je dobrodošlicu ruskim specijalistima i uspeh u njihovoj misiji.

U trenutku kada celo čovečanstvo proživljava teške trenutke ima trenutaka kao što je ovaj kada imamo osećanje sreće i nade. Ovo nije nešto što nije viđeno u našim dosadašnjim odnosima i potvrđuje naše stvarno prijateljstvo. Rusija će doprineti u borbi u suzbijanju epidemije koronavirusa ali je ljudski faktor najbitniji jer su vrhunski stručnjaci spremni da pomognu srpskom narodu bez obzira na lični rizik. Siguran sam da ova pomoć stiže na vreme i da će doneti rezultate“, poručio je Bocan-Harčenko