Delavi: Ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo da bude deo konačnog dogovora. – Železnjak: Separatni sporazum značio bi podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo, a oba bi postala protektorati NATO-a
Pozicije Moskve i Vašingtona oko toga na koji bi način trebalo da se reši pitanje Kosova i Metohije, bar na osnovu najnovijih izjava ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija i člana Odbora za međunarodne odnose Državne dume Rusije Sergeja Železnjaka, ostale su suprotne, ali su gledišta o eventualnoj podeli KiM naizgled potpuno zamenjena. Naime, američki diplomata, po izveštajima prištinskih medija, nije negativno odgovorio na pitanje o tome da li bi svaki sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu bio prihvatljiv za Stejt department, pa ni onaj koji podrazumeva podelu.S druge strane, zamenik sekretara Generalnog saveta vladajuće Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak poručio je da će zahtevi EU da se potpiše separatni sporazum između Beograda i Prištine dovesti do teritorijalnog raspada Srbije na protektorate NATO-a i geopolitičke katastrofe na Balkanu. Kako javlja Sputnjik, Železnjak je kazao da „separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo”. „Sledeći korak biće pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO-a”, upozorio je Železnjak u vezi sa najavom nove runde pregovora 18. jula u Briselu.

Greg Delavi je na pitanje o mogućnoj podeli KiM poručio da ne može da priča o nečemu što bi, kako je rekao, moglo da bude deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.