Uzrokovano novonstalom situacijom ograničenosti kretanja i okupljanja, internet je postao glavno mesto održavanja kulturnih događaja. Mnoga pozorišta podelila su snimke svojih predstava, a mladi umetnici čak su organizovali pozorišnu grupu „Izvanredno pozorište“, koja i zaista izvodi predstave live. 

Tim povodom, naša rediteljka Tea Puharić izdvojila je za RTV Pobednik listu predstava koje možete pogledati na internetu i predstavila je grupu „Izvanredno pozorište“, gde se bavi režijom live predstava.

Tea Puharić (1989.) je pozorišni i radio reditelj, na masteru iz teatrologije. Njene predstave su trenutno na repertoaru: „Frenki i Džoni“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, „Brak mrak“, „Most ljubavi“, „Kum nije dugme“ i „Ima para, nema para“ u Pozorištu Slavija, „Odlazni Terminal“ u UK „Vuk Stefanović Karadžić“.
Dobitnik je pet nagrada za svoje režije na domaćim i inostranim festivalima.Režirala je sinhronizacije Diznijevih i Sonijevih animiranih filmova.Radi kao dramski pedagog i bavi se kulturnim turizmom. Zanima je epski teatar, pozorište u edukativne svrhe, muzičko pozorište i pozorište za decu i mlade.

Tea Puharić, foto: Rea Mucović

IZVANREDNO POZORIŠTE

„Usled novonastale situacije izolacije, spontano se okupila grupa dramskih umetnika koji smo shvatili da je, kao u ”Šopalovićima”, u ovakvim trenucima najneophodnije stvarati pozorište. Do te ideje smo došli u toku Instagram live-a koji je pokrenuo novopazarski glumac Rifat Rifatović, a tokom kojeg su se javljale brojne kolege koje su pevale, svirale najrazličitije instrumente, recitovale poeziju, govorile čuvene dramske monologe i poigravale se sa stand up formatom.
Nakon toga je bilo veoma jednostavno i čudesno organizovati radnu grupu koja je osnovala prvo online live pozorište pod nazivom Izvanredno pozorište. Ono što je glavni izazov sa kojim smo se suočili tokom rada na ovoj predstavi je tehnologija u službi pozorišta – kako zadržati sve elemente koji sačinjavaju pozorište, a uklopiti se u tehničke mogućnosti kojima smo uslovljeni izolacijom?
Negde sam pročitala da ”pozorište ne sme da čeka gledaoce, mora im poći u susret” i neskromno ću reći da su naši tehničari, zajedno sa glumačkom ekipom uspeli upravo to da učine – da uklope pozorište u savrmeni format internet aplikacija i da ujedine kontakt uživo, po kojem je pozorište jedinstveno, sa savremenim sredstvima komunikacije. Upravo time je došlo do nastanka jednog novog pozorišnog formata koji objedinjuje elemente pozorišne, televizijske i radio režije, a potom i ostalih sredstava navedenih formata. Za sada ga, u šali, zovemo internet režija. Ono što takođe izdvaja Izvanredno pozorište je proces odabira repertoara. Svesni da postojimo, ne samo zbog svoje nasušne potrebe da nešto stvorimo i kažemo, nego pre svega zbog onih koji dolaze da to vide i čuju, rešili smo da repertoar bira publika u live Instagram glasanju, shodno trenutnim okolnostima. Tako je i došlo do odabira prvog komada, ”Brod ljubavi”, Nebojše Romčevića.“, objasnila je Tea Puharić, jedna od osnivača ove dramske grupe.

14.04.2020. u 22h će biti premijera novog komada „San letnje noći“.

LISTA SNIMAKA PREDSTAVA NA INTERNETU

Tea Puharić je napravila i izbor predstava , čiji se snimci mogu pogledati na internetu, tj. na YouTube-u.

– „Ričard III“, Schaubuehne
– Sve predstave Cirque du Soleil na njihovom kanalu
– „Ivanov“, Narodno pozorište,09.04.2020.
– „Skakavci“, JDP,09, 10, 11.04.2020.
– „Čudo u Šarganu“, Atelje 212
– „Kralj Ibi“, Atelje 212
– „Kralj Lir“, Atelje 212
– „Buba u uhu“, JDP
– „Putujuće pozorište Šopalović“, JDP
– „Mletački trgovac“, JDP
– „Art“, Atelje 212
– „Zagonetne varijacije“, Narodno pozorište
– „Đido“, Savremeno pozorište Beograd
– „Mister dolar“, BDP
– „Profesionalac“, Zvezdara teatar
– „Bašta sljezove boje“, Duško Radović
– „Derviš i smrt“, Kruševačko pozorište
– „Ćelava pevačica“, Šabačko pozorište
– „Ćeif“, BDP
– „San letnje noći“, Narodno pozorište
– „Budjenje proleća“, NP Užice
– „Kepler 452B“, NP Vranje
– „Play Andrić“, kpk.rs 16.04.2020. u 21h

Autor teksta:
Katarina Lazić