The Show Must Go On“ – naziv hit pesme grupe Queen, čini se da postaje moto muzičkih umetnika širom sveta. Iako mnogi zakazani koncerti neće moći da se održe zbog pokušaja suzbijanja širenja COVID-a 19, muzičari ipak oduševljavaju svoje fanove online nastupima na društvenim mrežama Instagram, Facebook, YouTube i drugim.

Takođe, svetski poznati bendovi počeli su da dele snimke svojih legendarnih koncerata, a očekuju nas i dve velike manifestacije, koje će biti održane live:

One World: Together At Home April 18

Lady Gaga, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i organizacijom Global Citizen, okuplja muzičare širom sveta da zajedno pomognu borbi protiv COVID-a 19 kroz televizijski i internet prenos, koji idejno podseća na kultni Live Aid iz 1985.

One World: Together At Home uživo će se prenositi u subotu, 18. aprila u 20 časova (EDT), a na zvaničnoj Facebook stranici manifestacije biće okačen link na kome ćete moći da pratite događaj.

Nastupiće najveće svetske zvezde, od kojih su neke: Alanis Morissette, Alicia Keys, Andrea Bocelli, Billie Eilish, Billie Joe Armstrong of Green Day, Camila Cabello, Celine Dion, David i Victoria Beckham, Ellen DeGeneres, Elton John, Jennifer Lopez, John Legend, Keith Urban, Matthew McConaughey, Oprah Winfrey, Paul McCartney, Pharrell Williams, Shawn Mendes, Taylor Swift i Usher. Događaj će voditi Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel i Stephen Colbert.

Misija organizacije je sakupljanje i doniranje novca Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i na ovaj način učestvovanje u borbi protiv COVID-a 19. Lady Gaga objasnila je u toku live promovisanja događaja, da je cilj da se novac sakupi pre samog prenosa, kako bismo slobodno i potpuno mogli da se prepustimo manifestaciji. Do danas je sakupljeno preko 35 miliona dolara!

Više informacija možete potražiti na zvaničnoj internet stranici organizacije Global Citizen.

Eurovision: Europe Shine a Light

Pesma Evrovizije 2020. trebalo je da se 65. put održi u Roterdamu u Holandiji, zahvaljujući pobedničkoj numeri „Arcade“, koju je izveo Duncan Laurence na Pesmi Evrovizije 2019. godine u Tel Avivu u Izraelu. Međutim, i ovaj događaj je otkazan zbog pandemije COVID-a 19 i to prvi put u istoriji ovog takmičenja.

Organizatori su ipak odlučili da će se ceo događaj održati online, pod nazivom Eurovision: Europe Shine a Light, inspirisano pobedničkom pesmom „Love Shine a Light“ iz 1997. godine koju su izveli Katrina and the Waves. Evrovizija će se emitovati 16. maja na zvaničnom YouTube kanalu i trajaće oko dva sata. Prenos će voditi Chantal Janzen, Edsilia Rombley i Jan Smit, koji su i bili izabrani domaćini Pesme Evrovizije 2020. pre njenog otkazivanja.

U toku programa biće predstavljene sve pesme koje su izabrane za Pesmu Evrovizije 2020. godine, ali ovog puta bez tradicionalnog glasanja. Pozvani su i učesnici iz prethodnih takmičenja da prisustvuju ovoj manifestaciji, a izvođači će i zajedno otpevati pesmu „Love Shine a Light“ svako iz zemlje koju predstavlja.

U Srbiji, emitovanje bi trebalo da bude na RTS-u, ali se još uvek čeka zvanična potvrda.

JOŠ ONLINE KONCERATA

Pored ove dve svetske i evropske manifestacije, internet je postao glavno mesto održavanja online nastupa.

#TogetherAtHome je program organizacije Global Citizen, koji do sada već na svojoj YouTube plejlisti sadrži nastupe mnogih muzičara, od kojih su neki: John Legend, Charlie Puth, Schawn Mendes, Camila Cabello, Hozier, OneRepublic i Jennifer Hudson.

Bend Metallica svakog ponedeljka od 19 časova (Chicago Time) pušta dosadašnje live nastupe, što možete pratiti na njihovoj YouTube i Facebookstranici uz hashtag #MetallicaMondays.


I bend Radiohead će na nedeljnom nivou kačiti snimke svojih koncerata, koje možete pratiti na njihovom YouTube kanalu.

Na domaćoj sceni možete pratiti Dubioza Kolektiv Quarantine Show svakog ponedeljka u 20:30 časova u trajanju od 20 minuta.

Ovo su samo neki od izdvojenih online koncerata, ali nemojte se zaustaviti ovde. Možda neki ćošak interneta krije besplatnu ulaznicu baš za nastup vašeg novog omiljenog benda.

„On with the show…“

Autor teksta
Katarina Lazić