Studija se sastoji iz dva dela: „Srbi u Švajcarskoj – studenti 1863-1918″ i „Srbi u Švajcarskoj 1914-1918″ i štampana je povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Snežana Janković je istakla da je u pitanju kapitalno delo, rezultat decenijskog istraživanja i rada mr Živka Markovića, koje pruža dragocen uvid u povezanost Srbije i Švajcarske i saradnju dveju zemalja u oblasti obrazovanja i kulture još sredinom 19. veka. Iz ovog obimnog dela saznajemo da je čitava plejada srpskih znamenitih ličnosti i velikana u svojim profesijama deo svog obrazovanja stekla u Švajcarskoj, koja je omogućavala dodire sa savremenim evropskim političkim, filozofskim i književnim tendencijama sredinom 19. i početkom 20. veka. Među tim ličnostima su, na primer, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Nikola Pašić, Svetozar Marković, Slobodan Jovanović i mnogi drugi.

U nastavku večeri, autor je govorio o nastajanju ovog dela i o planovima da se u narednom periodu posveti studiji o znamenitim Švajcarcima koji su imali značajnu ulogu u odnosima sa Srbijom uoči i za vreme Prvog svetskog rata.

Promociji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i srpske dijaspore.

Štampanje studije podržala je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, putem konkursa za sufinansiranje.