Zaposleni u ustanovi za decu i mlade “Sremčica”, obratili su se našem portalu sa tvrdnjama da se na njih vrši pritisak i preti otkazom u slučaju da obiju potpisivanje saglasnosti sa preoporukom za rad u smenama od 15 dana.

Uprava ustanove donela je uredbu o organizaciji rada, prema toj uredbi od 17. aprila zaposlenima je određen rad u 15-dnevnim smenama.

“Zamislili su da po 15 dana tamo boravimo, spavamo, jedemo i radimo. Nije nam jasno čemu ovakva radikalna mera. Na nas je vršen pritisak da pristanemo na takve mere, iako je velika većina zaposlenih odbila da pristane na takve uslove rada, direktorka Marina je samostalno napravila raspored i smene za nas zaposlene. Jedina je osoba potpisana na nalogu za rad. Nikome nije jasno zašto je to uradila protiv volje nas zaposlenilh, mi nemamo registrovan slučaj infekcije koronav virusom, da je situacija drugačije niko se ne bi protivio ovakvoj meri. Njena samovolja je u suprotnosti sa svim pravilima i zakonima. Da li ona uopšte misli na nas zaposlene? Svi mi imamo i svoje porodice, decu, roditelje, ko će da vodi računa o njima?”

Oni optužuju, pre svega v.d. direktorku Marinu Vidojević koja je, kako oni tvrde samostalno napravila raspored smena zaposlenih iako je velika većina zaposlenih odbila da potpiše saglasnost sa preporukom za rad u smenama od 15 dana.

“Da li su ovakve mere stvarno neophodne, bliže nam se praznici koje smo svi priželjkivali da dočekamo u svojim domovima sa svojim porodicama. Razumem da imamo potvrđenih slučajeva, verujem da se u takvoj situaciji niko od nas ne bi bunio, shvatamo da je vandredno stanje i da nikome nije lako, ali mi smo se sve vreme pridržavali svih mera prevencije i to je razlog zašto u ustanovi nema potvrđenih slučajeva. Čemu onda ovakve mere? Ovakvo ponašanje direktorke nas je sve razbesnelo.”

Naš reporter se nakon ovakvih optužbi uputio do ustanove kako bi dobio zvaničnu izjavu, nažalost udaljen je pod izgovorom da u domu ne postoji ovlašćeno lice koje sme da da izjavu za medije i da ne postoji nijedan vid komunikacije preko kojeg se izjava može dobiti.

Podsećamo vas da je prošle godine nakon smrti jednog od korisnika ove ustanove, danas već otpušteni defektolog Petar Vladetić (otpušten mesec dana nakon izjave za medije) skrenuo pažnju o teškim uslovima u kojima zaposleni rade i lošoj higijeni u toj ustanovi.

-Otkaz defektologu koji je upozoravao na stanje u domu u Sremčici

-Dom u Sremčici otvoren za kamere, ali ne i za brojna pitanja