Mihajlović: Još nismo razgovarali o komisiji za zaštitu od lažnih vesti

otpredsednica vlade Zorana Mihajlović je izjavila da u vladi još nije razgovarano o osnivanju vladine Komisije za borbu protiv lažnih vesti i izrazila očekivanje da će se vlada pozabaviti načinima kako da se zaštiti od lažnih vesti.

Mihajlović je odgovarajući na pitanje novinara da li će i kada biti osnovana ta vladina komisija rekla, rekla da svaka država treba da se zaštiti i da vodi računa o svom nacionalnom interesu.

„Pretpostavljam da svaka država ima načine kako to radi, nisam se time bavila, ali verujem da će Vlada Srbije u skladu sa tim da zaštiti svoje nacionalne interese i da će se pozabaviti se tim pitanjem”.

Mihajlović je dodala da ne može da kaže ništa više da li će se na tome raditi kroz komisiju, jer vlada o tome nijednom do sada nije razgovarala. „Ali, treba da vodimo računa i da se zaštitimo i ne vidim razlog zašto ne bismo, kao što to rade i drugi”, zaključila je Mihajlović. (Tanjug)

Mihajlović: Zašto je problem da papa dođe u Srbiju?

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne vidi u čemu je problem da papa Franja poseti Srbiju, imajući u vidu da je naša zemlja sekularna država, ali i to da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

„Zašto je problem da papa dođe u Srbiju? Da li to znači ako ja kažem da nemam ništa protiv da dođe u Srbiju da manje volim Srbiju i da sam izdajica srpskog naroda? Jedno je odnos SPC i Vatikana i oni treba da grade odnos na njihovim uzajamnim odnosima i planovima. Mislim da država tu ne treba da se meša”, rekla je Mihajlović novinarima komentarišući izjavu bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića o eventualnoj poseti pape.

Ona je naglasila da je Srbija sekularna država i da mi, s obzirom na to da nas ima svega sedam miliona, nemamo prava da stavljamo zabrane onima koji žele da posete našu zemlju.

„I ta stalna potreba da u zemlji pravimo podelu na izdajnike, pobednike, veće patriote i manje. Mislim da je to loše za naš mali narod od sedam miliona ljudi, hajde da prestanemo da se delimo”, poručila je Mihajlović.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je u pozivu papi Franji 2016. da poseti našu zemlju naveo da ga zove isključivo u svojstvu predsednika Srbije, i to ako dozvoli SPC.

„Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Nikolić.

Čim je obavešten o tome da vatikanski predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine, Nikolić je reagovao.

„Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC”, izjavio je Nikolić povodom navoda o otkazivanju posete pape Franje našoj zemlji, o čemu je prvi put u javnosti nedavno govorio šef diplomatije Ivica Dačić.

Nikolić, kako se navodi, ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, „načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve”. (Tanjug)

Od 800 lokacija za mini centrale, nije iskorišćeno ni 50

Srbija od oko 800 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana nije iskoristila ni 50, što je velika šteta, izjavila je danas ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ministarka to je rekla odgovarajući na pitanje da li će podržati ministra za životnu sredinu Gorana Trivana, koji je najavio da će izmeniti zakon o zaštiti prirode, odnosno izbaciti član koji odobrava izgradnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Mihajlović je napomenula da Ministarstvo građevine poslednje daje građevinsku dozvolu za izradnju mini hidroelektrana, na osnovu toga što se prethodno svi učesnici u tom procesu dali saglasnost i ako je sve u redu.

„Da li će Trivan da menja zakone u resoru za koji je nadležan, to je njegovo pravo, i nemam ništa protiv za sve što može da unapredi životnu sredinu”, rekla je ministarka. (Tanjug)

spot_img