Koreni digitalizovane današnjice na crno-belom papiru

Davne 1908. godine novinske stupce ispunjavale su uglavnom kratke vesti iz oblasti politike, a list Mali Žurnal, iako skromnog obima, nalazio je i na nekoliko strana prostora za “radikale i samostalce”.

Na naslovnoj strani Malog Žurnala nalazi se “razgovor sa jednim radikalnim prvakom” o pregovorima između radikala i samostalaca, izborima, formiranju koalicione vlade.

Ovu priču ne čitajte bez maramica: Kako je Bori Stankoviću sudbina na neverovatan način pomogla da pronađe ljubav svog života

 

 

 

 

 

 

 

“Da bi im izbili iz ruku oružje za opstrukciju, izvršili smo najslobodnije izbore. Kada smo opet dobili većinu, tražili su da obore Pašića“, odgovara na novinarsko pitanje “jedan vrlo ugledni radikalni prvak”.

Te godine, piše Mali Žurnal, u II beogradskoj gimnaziji svega 25 učenika položilo je “ispit zrelosti” od njih 31, koliko ih je završilo VIII razred, a šestorica su “odbijeni na godinu dana”. Najboljih sedmoro koji su položili ispit pismeno, oslobođeni su usmenog dela.

Iako je počeo da izlazi kao informativni dnevni list bez stranačkog obeležja, Mali Žurnal se ubrzo počeo smatrati za radikalno, antirežimsko glasilo. Izlazio je u Beogradu od 1894-1915, a potom 1920. godine. Donosio je tekstove o aktuelnim političkim i kulturnim dešavanjima. Imao je dobru dopisničku mrežu i vremenom se širio i razvijao. Često je bio zaplenjivan, a u oko 30 brojeva nalazimo inkriminisane natpise.

Redni brojevi ovog lista često su pogrešni, pa je tako 1900. godina obeležena kao godište VI. Novine su od 1905. godine ilustrovane brojnim fotografijama, a imao je i dodatak “Ilustrovani Mali žurnal”.