Fudbalski kamp Dejana Stankovića, koji je minulog leta bio vrhunski organizovan na Zlatiboru, u januaru okuplja decu i u Melburnu, Brizbejnu i Sidneju.

Talas sa društvenih mreža polako se preneo na medije, ali i u fudbalske priče u Srbiji – Dejan Stanković  u Australiji. Ne, nije reč o selidbi porodice Stanković. Milano ostaje baza, samo se proslavljeni srpski fudbaler sprema za dug put do “petog kontinenta”.

Januar je rezervisan za premijerno gostovanje fudbalskog kampa “Deki 5”, kojim rukovodi nekadašnji as Crvene zvezde, Lacija, Intera i dugogodišnja “desetka” reprezentacije Srbije.

– Istina je, idemo u Australiju – potvrđuje Stanković. – Čak sam malo i zatečen razvojem događaja oko fudbalskog kampa koji sam pokrenuo, ali priznajem da mi sve to prija. Posle sjajno organizovane prve godine u Srbiji, tokom avgusta meseca, dobar glas čuo se do – Australije.

Ko je čovek za vezu?

– Linije je povezao Miloš Ninković, koga izuzetno poštujem u igračkom i ljudskom smislu. Na Ninetov predlog reagovao sam, što bismo mi fudbaleri rekli, “na prvu”. Ubeđen sam da će i ta epizoda biti interesantna za sve učesnike – kaže Deki.

Posle burne igračke karijere, čak 25 osvojenih trofeja, uključujući i Ligu šampiona, prosto je neverovatno kolike su njegova energija i posvećenost fudbalskom kampu.

– Počelo je spontano, prošle zime. Ideja da se organizuje kamp u Srbiji me je brzo osvojila i sa saradnicima sam ušao u tu divnu avanturu. Objektivno, malo se možda kasnilo sa pokretanjem zahtevne organizacije, ali sve se završilo gotovo trijumfalno na Zlatiboru. Bilo je istinsko uživanje gledati klince i klinceze u svakom trenutku programa na Kampu. Teško mi je i da opišem koliko mi je prijala ta razmena energije i emocija sa decom. Zna se da kod najmlađih nema skrivenih misli, oni ti sve kažu i pokažu direktno u lice. A, to je u mom slučaju bilo svojevrsno podmlađivanje. Osetio sam se punim energije, baš kao što su i oni radili na Kampu.

I, naravno, Novak

Posebnu draž boravku Dejana Stankovića i njegovog dečjeg kampa u Australiji daje okolnost da će u isto vreme biti na programu i prvi teniski grend slem u sezoni – Otvoreno prvenstvo Australije.

– Jedan sam od miliona Srba koji se divi svemu što je svih ovih godina radio i što radi Novak Đoković. Imao sam privilegiju da se upoznamo, da se nekoliko puta družimo i svim srcem sam uz njega. Najavio sam mu moj dolazak u Australiju i nadam se da će biti mogućnosti i da se vidimo i proslavimo još jedan njegov trofej – uz osmeh priželjkuje Deki.


Kako će izgledati australijska epizoda kampa “Deki 5”?

– Plan je da se u drugoj polovini januara posete tri velika grada. Startujemo 16. januara i prvi je na redu Melburn, posle njega Brizbejn i na kraju se selimo u Sidnej. Predvideli smo kampove u pomenutim gradovima, po posebno napravljenom programu po kojem se radilo i na Zlatiboru, u našoj prvoj sezoni. Inače, gotovo neverovatno mi je zvučalo da su se za prvu sezonu Kampa u Srbiji prijavila i deca iz Australije. Ta vest posebno me je privukla i obradovala. I eto, slučaj je hteo da se ponovo vidim sa decom koja žive tako daleko od otadžbine. O detaljima rada i programa neću mnogo da pričam, sve će se videti na licu mesta.