NOVI SAD –

Rekordan broj posetilaca zabeležen je četvrtog dana i završne noći Egzit festivala u Novom Sadu, a organizatori kažu da je na Petrovaradinskoj tvrđavi registrovano više od 55.000 ljudi.

...

Na Glavnoj bini smenjivale su se zvezde današnje generacije. Atmosferu je zagrejala Alis Merton, a zatim je nastupio, najmlađi dobitnik priznanja za najboljeg svetskog didžeja, Martin Geriks.

egzit, exit

Tanjug (Jaroslav Pap)

Mahmut Orhan, tvorac planetarnog mega hita “Feel” bio je prava uvertira za najveću zvezdu ovogodišnjeg Egzita, hitmejkera Dejvida Gete, čiji je nastup bio praćen ovacijama publike na prepunom prostoru Mejn stejdža koji prima gotovo 40.000 ljudi.

Naravno, trenutni hitovi “Complicated”, “Mad love” i ostali sa vrha svetskih top lista bili su praćeni svim efektima najsavremnenije produkcije na glavnoj bini.

dejvid, geta

Tanjug (Jaroslav Pap)

Za spektakularan kraj festivala, do ranih jutarnjih sati, pred gotovo 20.000 mladih na Dens areni pobrinula se i jedna od najznačajnijih umetnica andergraund elektronske muzičke scene, Nina Kravic.

Pored muzike, Egzit nije zaboravio omladinski i društveni aktivizam, pa je u OPENS zoni dvadesetak nevladinih organizacija i udruženja građana predstavilo svoje projekte i programe.

Mural “Pixelata” koji je sačinjen od 2.000 praznih limenki bio je prava atrakcija za sve posetioce, a iskorišćene limenke će biti reciklirane i sav prihod otići u humanitarne svrhe.

exit,, egzit, 1

Tanjug (Jaroslav Pap)

Svi posetioci OPENS zone imali su priliku da posmatraju noćno nebo Novog Sada i steknu znanja iz oblasti astronomije u okviru projekta “VoBaNISTA”, čiji je cilj ukazivanje na problematiku svetlosnog zagađenja.

U okviru projekta je realizovana mobilna opservatorija sa posmatračkom opremom.

Svoj štand imalo je i Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom koje je sprovelo anketu na temu predrasuda o osobama sa invaliditetom.

Njihov cilj je da se svi studenti sa određenim invaliditetom uključe u kulturni život Novog Sada i da ukažu da invaliditet nije nikakva prepreka da bi se vodio kvalitetan život.

exit,, egzit

Tanjug (Jaroslav Pap)

Prema rečima ljudi iz Egzit tima, festival koji je ove godine postao punoletan, ponovo je pomerio granice jer je na 40 festivalskih zona nastupilo više od 1.000 izvođača, a kroz ulaze na Petrovaradinsku tvrđavu je prošlo 200.000 posetilaca.

Punoletstvo Exit festivala, dočekali smo na pravi način, a brojke će tek pokazati koliko je posetilaca bilo, čiji je performans bio najbolji, jer dočekati osamnaesti nije bilo ni malo lako, pošto je, kao što znamo, ovaj festival preležao sve muzičke bolesti, tinejdžerske muke i porastao u jedan od najboljih festivala u Evropi.

Slobodu smo dočekali baš kako treba, nasmejani, veseli, jer do pravog oslobođenja se nikada nije dolazilo lako, pa ni ove godine. Uz dosta znoja, rada i truda dočekaćemo i sledeći, do tada vam želim svako dobro uz punu čašu optimizma, za kulturu, muziku i nesputanu energiju koju nam svaki novi Egzit donosi.

Egzit avantura koja ove godine obuhvata pet festival u pet različitih država, seli se na plažu Buljarice, kod Budve, gde će od 30. avgusta, do 1. septembra biti održan Sea dance festival.