Dačić: Priština misli da je to sve već rešeno

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je Srbija spremna za kompromis sa Kosovom, ali da Priština, verujući da je to završena stvar, nema impuls za to.

Dačić je, govoreći na konferenciji o srpsko-albanskim odnosima u organizaciji agencija Tanjug i ATA, podsetio da je on sa Hašimom Tačijem započeo dijalog u Briselu.

Kada su se sreli kod Ketrin Ešton, to javnost nije znala dok nisu objavili sliku, to je bila istorijska vest, a danas, kaže Dačić, nije.

„Priština misli da je to sve već rešeno i nemaju impuls za kompromis. Mi verujemo da možemo da idemo u pravcu kompromisa, ali bez jednostranih akata”, ističe Dačić.

Komentarišući to što ga kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli optužuje da mu „kvari posao” povlačenjem priznavanja Kosova, on kaže da ta činjenica samo potvrđuje da proces nije doveden do kraja.

„Kad slušate razgovor kod Mogerini mislite da ste na dobrom putu, ali čitam sad vesti o hapšenju Srba na Kosovu – znači jedan korak napred, dva nazad. Nije lako. Nije jasna situacija pa da se favorizuje neko rešenje”, smatra Dačić.

Kako kaže, kad je reč o Kosovu, uglavnom postoje dva stava – da je Kosovo nezavisno i da je deo Srbije – a, ističe on, život je negde između.

„Problem je i politička nestabilnost na Kosovu, dok kod nas to njje slučaj. Na Kosovu svi traže alibi da se nešto ne sprovede”, konstatovao je on.

Nama nije interes da blokiramo albanski narod, ističe Dačić, ali nemojmo da potcenjujemo pitanje teritorije.

„Teritorije i žene su uvek bile razlog velikih sukoba. Moramo da uvažavamo legitimne interese i jednih i drugih”, kaže on dodajući da je cela borba na Kosovu bila za teritoriju i stvaranje države, a ne za demokratske vrednosti.

Dačić dodaje da nema otvorenih pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo, ali da ne možemo da uđemo u EU ako neka zemlja ne da svoju saglasnost.

„Ako Priština ne bude spremna za kompromis, vizna liberalizacija je možda nešto najviše što Kosovo može da dobije od EU”, zaključio je on. (Tanjug)

spot_img