Dačić: Nezavisnost ne može da bude rešenje za Kosovo

0
293

Ukoliko želimo trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, ono ne može da se zasniva na tome da Srbija prizna nezavisnost, a primetno je da Priština nema volju za postizanje kompromisa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić smatra da smo još daleko od konačnog rešenja i raspisivanja referenduma u Srbiji, te da se mora tragati za rešenjima.

Posle sastanka u Briselu srpske i prištinske delegacije sa Federikom Mogerini, svi su saglasni da po pitanju KiM postoje mogućnosti oko konačnog rešenja, kazao je Dačić i dodao da je takođe konstatovano da bi i jedna i druga strana trebala da učine dodatne napore da se dođe do rešenja.

Dačić je za TV Prva kazao da je na tom sastanku postignuta saglasnost oko toga da pregovori treba da se intenziviraju, te da je potrebno sve probleme rešavati u miru.

„Bilo je opasnosti, najveća opasnost je bila prilikom incidenta sa Markom Đurićem. On je sada zajedno sa nama sedeo na sastancima, a setite se kako su se prema njemu ponašali. Time su hteli da pokažu da su oni glavni”, kazao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da su opasni momenti i pretnje miru izazvane prištinskim insistiranjem da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

„Ta pretnja govori o tome da oni neće kompromis, već hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova ili da oni vojnom akcijom zauzmu sever Kosova i Metohije”, istakao je Dačić.

Rekao je da pregovori nisu bili intenzivni, te da će novi sastanak na predsedničkom nivou biti verovatno održan u julu, a da će u međuvremenu možda biti održani tehnički razgovori.

Dačić je naveo da albanski političari u Prištini treba da shvate da je promenjena realnost, te da nova realnost podrazumeva promenjenu međunarodnu poziciju, kao i trend, jer je sada mnogo više povlačenja priznanja nezavisnosti, nego novih priznanja.

„Američka administracija više nije spremna da podrži po svaku cenu ono što oni žele, promenjena je i EU. Situacija će za njih biti mnogo teža”, smatra šef srpske diplomatije.

Naveo je da su albanski političari tražili da Srbija prestane sa lobiranjem, te da mu je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli na sastanku u nedelju rekao „nemoj da mi kvariš posao”.

„Oni misle da je sve rešeno pre 10 godina, a to se čuje i sa zapada. Kažu da im se ne sviđa šta mi radimo, zašto usporavamo kosovsku nezavisnost. Mogli ste čuti i da neki komentarišu da je to nepovratan proces. Pa kako je nepovratan proces kada imamo situaciju da neke zemlje povlače priznanje”, kazao je Dačić i dodao da sada Priština ne priznaje nijedan papir sa povlačenjem nezavisnosti Kosova i kažu da su sve to laži.

„Ne mogu da veruju da se to dešava, a dešavaće se još”, istakao je Dačić.

Navodeći da je EU ta koja modelira dijalog Beograda i Prištine, Dačić je kazao da uticaj i ulogu imaju i velike sila, pre svega SAD i Rusija.

„Taj uticaj je takav da se mora voditi računa i o tome i bilo bi dobro da i ove sile, osim zemalja EU, budu saglasne oko principa tog rešenja”, naveo je ministar spoljnih poslova.

Upitan za Direktorku Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Angelinu Ajnhorst, koja učestvuje u pregovorima, Dačić je kazao da to nije ništa novo, te da ona razgovara i sa jednom i sa drugom stranom od kada je Mogerinijeva preuzela da vodi pregovore Beograda i Prištine. (Tanjug)

 

Još se ne zna da li je Miša Banana uhapšen u Brazilu

Tražili smo potvrde iz Brazila da je uhapšen Rodoljub Radulović, poznat kao Miša Banana, ali za sada nikakve informacije nemamo, kazao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naveo da se još ne zna i da li je do hapšenja uopšte došlo.

„Za sada se našoj ambasadi niko iz brazilskih vlasti nije javio”, kazao je Dačić za TV Prva i naveo da ni Ministarstvo pravde Srbije, koje je uključeno u slučaj zbog izdavanja poternice, nema nikakve informacije.

Raduloviću, koji se skriva sedam godina, u Srbiji se sudi u odsustvu pod optužbom da je zajedno sa Darkom Šarićem i ostalima učestvovao u švercu 5,7 tona kokaina.

Dačić je istakao je da bi, s obzirom da je Radulović vezivan i za odnose sa njim, bio najsrećniji da se to desi, kao što je bilo i pre par godina kada se Darko Šarić predao, zbog toga što su mogli svi da pitaju i da on odgovori na, kaže, razne izmišljotine o njemu.

„Lično bih voleo da se to desi, da se jednom to skloni sa dnevnog reda. Radulović i ja jesmo sedeli zajedno, neko kaže da je tajna večera, a kakva tajna večera u kafani. To je bilo davno, pre nego što je bilo ko mogao išta loše da kaže o tom čoveku”, kazao je Dačić za TV Prva i dodao da je i Šarić sam rekao da ga nikada u životu nije video.

„Tada ga niko nije zvao Banana, to je nastalo u policijskoj akciji, a u to vreme je bio predsednik Teniskog saveza”, dodao je Dačić. (Tanjug)