Uprkos lošem vremenu, više desetina hiljada građana okupilo se u Beogradu na protestu “Protiv nasilja – Stop krvavim košuljama”. Građani su se okupili u znatno većem broju nego prethodne subote. Sledeći protest zakazan za 16. januar, na godišnjicu ubistva lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Okupljanje je počelo u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde su se građanima obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić, a potom je organizovana šetnja od platoa do zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije, zatim Skupštine Srbije i zgrade Radio televizije Srbije.

Protest je okupio velik broj građana koji nose transparentne “Jedan od pet miliona”, “Počelo je”, “Dosta majmunisanja ovako više ne može”.

Građani su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, njima se prvi obratio akademik Dušan Teodorović. Teodorović je poručio da nema fer izbora dok je Vučić pet sati dnevno na televizijama, kao i dok ne budu sređeni birački  falsifikovani birački spiskovi.

On je pozvao i Dragana Bujoševića, direktora Radio televizije Srbije, za kojeg je rekao da je nekada bio novinar, da objavi da se u Beogradu večeras održava protest.

Akademik Dušan Teodorović poručio je na protestu “Stop krvavim košuljama” da će građani slomiti diktatorski režim Aleksandra Vučića. „Aleksandre Vučiću ti si zlo, ako ne ispuniš zahteve građana očekuj sve oblike građanske neposlušnosti“, poručio je predsedniku Srbije Teodorović.

„Vučiću, sedi u auto i idi u Mađarsku. Primili su premijera Makedonije, primiće i tebe“, naglasio je Teodorović.

Teodorović je poručio da je sadašnji režim elementarna nepogoda od koje Srbija mora da se brani, te da zato nije važno ko je vise levo ili vise desno. “Kao što se nije pitalo ko je levo, ko je desno kad su bile poplave u Obrenovcu, ni sada ne treba pitati ko je levo, ko je desno, kada se Srbija davi. Legitimno pravo je, dodao je, da narod traži pravdu i slobodu na ulici.”, kaže Teodorović.

– Ko si ti Aleksandre Vučiću da nas pitaš ko smo mi, svako od nas je jedan od pet miliona – poručio je Dušan Teodorović sa improvizovane bine ispred Filozofskog fakulteta. On je istakao da je Aleksandar Vučić samo jedan patološki lažov koji uništi sve što dotakne.  

– Jedan prvi zahtev odnosi se na naše najstarije građane. Moraju da vrate svaki dinar penzija. Drugi zahtev se odnosi na studente. Naši studenti su svuda po svetu. Moraćemo da poništimo lažne diplome – rekao je akademik.

Posle njega je govorio glumac Tihomir Stanić.

– Dragi prijatelji mi smo ovde da se okupimo protiv nasilja fizičkog i verbalnog. Znate svi zašto smo ovde. Neka svako od vas kaže razlog zašto ste ovde – rekao je Stanić, na šta su mu okupljeni odgovorili: “Lopovi, cenzura!”

– Ja vas pozivam da to što ste sada izgovorili ponavljate svaki dan svojoj deci koja nemaju posao, koja se spremaju da odu u inostranstvo, zbog roditelja čije su penzije pokrali, zbog poslodavaca! – vikao je Stanić.

Okupljeni zvižde u pištaljke. Među njima ima predstavnika svih generacija, neki su poveli decu, a neki kućne ljubimce.

Neki učesnici protesta nose žute prsluke, po uzoru na proteste u Francuskoj. Na protestu za sada nema stranačkih obeležja, ali neki od okupljenih nose bedževe #počeloje i transparente na kojima piše “1 od 5 miliona” i “Ovako više ne može”.

Nakon govora na platou, građani će krenuti u protestnu šetnju. Pojedini građani nose žute prsluke, a sa razglasa se čuju Goblini i Đorđe Balašević.

18:47 – Protestna šetnja „Hajde da se prebrojimo“ je u ovim trenucima kod predsedništva Srbije. Čuju se uzvici „Napredna bando, ovo je Srbija…“

Demonstranti nose zastavu Beograda i zastavu Srbije.

Među građanima nalaze se i poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života. Protestu su prisustvovali i lideri opozicije Dragan Đilas, predsednik pokretra Dveri Boško Obradović, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. Zbog protestne šetnje trenutno su u blokadi centralne beogradske ulice od Terazija do Beograđanke.

Pesma „Barbara, The Singing Bot” – himna protesta

Tokom protestne šetnje sa kamiona sa ozvučenjem sve vreme je puštana hit pesma protesta “Barbara, The Singing Bot”.

Milan Stanković, poznati pod pseudonimom SevdahBABY, usemplovao je delove izveštaja reporterke Studija B Barbare Životić, sa protesta „Stop krvavim košuljama“ prošle subote u Beogradu, u pesmu koju je nazvao “Barbara, The Singing Bot” – (brži, jači, bolji edit!).

Ovako su režimski tabloidi pisali o protestu građana “Stop krvavim košuljama – jedan od pet miliona”:

Saobraćaj je zaustavljen na Studentskom trgu i dobrim delom u Vasinoj ulici.

Protest je završen najavom učesnika da će se sledeći put okupiti 16. januara na godišnjicu ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je, na kraju šetnje, da su se građani skupili “da ih vide, čuju i, prebroje”.

“Nikad više Srbija krvavih glava i košulja. Mi vam kažemo večeras iz veličanstvenog Beograda pod snegom i rekom slobodnih ljudi – nećete nas zaustaviti i ućutkati. Nećemo otići tiho u noć, borićemo se do kraja, do pobede”, rekao je Stefanović.

Nakon što su mediji bliski vlasti, pa i predsednik države Aleksandar Vučić umanjivali broj građana okupljenih na protestu protiv političkog nasilja „Stop krvavim košuljama“ prošle subote, predstavnici opozicije i javne ličnosti pozvali su građane na novi skup ove subote pod parolom „Hajde da se prebrojimo“.

Okupljanje je zakazano za danas u 18 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a građani će se prošetati do Skupštine Srbije i zgrade Predsedništva. Posebno važno mesto na kojem će se građani zadržati i izraziti nezadovoljstvo je RTS, jer su lideri opozicije nezadovoljni odnosom javnog servisa prema njihovom radu ali i protestu prošle subote.

Na protestu bi trebalo da govore glumac Branislav Trifunović, akademik Dušan Teodorović, Borko Stefanović i neko od mladih.

Kako nam je nezvanično rečeno, želja je da govore oni koji su trpeli nasilje od strane režima. Gotovo sva parlamentarne i vanparlamentarne stranke podržavaju ovaj protest i pozivaju pristalice da se okupe u što većem broju. Na skup možda dođu i simpatizeri DSS u zavisnosti od toga ko će govoriti, dok PSG neće učestvovati.