Насловна Остало ВЕСТИ ИЗ РС: Српска спремна да да прогласи самосталност следеће седмице!

ВЕСТИ ИЗ РС: Српска спремна да да прогласи самосталност следеће седмице!

0
Република Српска

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик подвукао је данас да Српска треба дати свој институционални одговор на последњу одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка којом намеће закон о забрани негирање геноцида.

Он је за следећу седмицу најавио седницу Народне скупштине РС, те позвао све представнике из РС да се уједине.

– Ово је кључни тренутак у којем ћемо као народ опстати или ћемо изгубити шансу да постојимо на овим просторима – истакао је Додик.

Навео је и да је могуће да Српска већ следеће седмице прогласи самосталност.

Говорећи о сазивању седнице Народне скупштине РС, рекао је да ће се повући сви посланици Српске на расправу и да ће „на сто“ бити стављене многе идеје.

– Бранићемо се институционално. Позваћемо све судије и тужиоце да напусте институције. Кључна је воља народа, ако прихватимо да се на овај начин ућуткава српски народ у целини онда прихватамо да немамо историју ни будућност… Ово се напросто не може прихватити – казао је Додик.

Најавио је и забрану деловања Суда и Тужилаштва БиХ, агенције СИПА и других државних агенција на подручју РС, те да треба одвојити правосуђе РС из постојећег система. Истакао је да СНСД неће одлучивати више ни на једном месту унутар институција БиХ.

– То су мере које ћу ја предложити. Република Српска треба одлучно да искаже свој пут ка самосталности. Историјски гледано ово може бити корисно за нас Србе, да направимо своју државу овде. Не можемо прихватити да нас муслимани из Сарајева овде прогоне ако ми нешто проговоримо – био је категоричан Додик.

Казао је да је НСРС „рационална“ али да је потребан „жесток одговор“, али и позвао на консензус.

– Спреман сам да прихватим све њихове иницијативе, па и до тога да прогласимо самосталност већ следеће седмице, па шта буде, казао је Додик.

Истакао је и да постоје „кулоарске приче“ да је Инцко „примио два милиона евра за овакав потез“.

– Постоји црвена линија преко које СНСД и ја лично не можемо да пређемо. У Сребреници се није десио геноцид, пошаљите своје судије и тужиоце. Лажу. Моја порука свим Србима је да ми овде немамо шта да чекамо – подвукао је Додик.

Казао је и да евентуалне мере против њега лично, не би значиле крај.

– Јавност не треба да буде у страху од сукоба. Ево, ми прогласимо независност и шта Бошњаци могу урадити, не могу подићи војску. Неће бити сукоба, казао је Додик.

Казао је и како је Инцко потомак фашистичких предака и „србомрзац“, односно да је „син официра Гестапо“.

– Урадио је то зато што мрзи Србе и зато што је у том германском свету речено да Срби треба да буду оптужени за геноцид. Ако ми пристанемо на то, онда јесмо. Али овде је ствар што ми не пристајемо – додао је Додик.

Додик је истакао да је закуцан последњи ексер у ковчег БиХ, те да у овој земљи нема дијалога.

Додик је данас у више наврата подвукао да се „у Сребреници нијен десио геноцид“, да то потврђује последњи извештај Независне међународне комисије за Сребреницу, те да је одлука Инцка „правно неутемељена“.

– Имамо низ метода. Мисле да их се неко боји. Бојим се само Бога и да не разочарам овај народ. Хвала што су нас пробудли. Мислили смо да нису толики кретени, Инцко и остали, додао је Додик.

Казао је да га могу позвати и за десет дана и да ће и тада рећи да се „у Сребреници није десио геноцид“.

– Нека је срамота Инцка. Сваки Србин треба, где год га сретне да, у најмању руку, окрене главу од такве сподобе, истакао је Додик.

ИЗВОРnovosti