„Najbrža je misao. Njom u trenutku možeš stići bilo gde na svetu.“

Nalazimo se u danima u kojima je jedino prihvatljivo ostati kod kuće i ne izlaziti nigde. Situacija povodom COVID-a 19 nalaže da je upravo izolacija ono što može zaštititi nas i druge. Poštujući preporuke, ipak ne moramo biti zarobljeni u svoja četiri zida. Iako se fizički ne možemo prošetati, virtuelne ture muzeja dozvoljavalju nam da ipak otputujemo.

Muzeji širom Srbije i sveta počeli su da na svojim internet stranicama uključuju i tehnologije za virtuelno posećivanje svojih postavki. Čini se kao da je pravo vreme za tumaranje virtuelnim galerijama i stimulaciju misli kroz kulturu.

DOMAĆI MUZEJI

GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI

Galeriju sa delima jedinog afirmisanog predstavnika nadrealizma u srpskom slikarstvu, Milene Pavlović Barili, možete obići na stranici galerije.

Autoportret sa štitom i orlom

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC

Narodni muzej u Požarevcu nudi čak tri virtuelne ture, a to su „Krstina kuća“, „Šator Požarevačkog mira“ i „Etno park – Tulba“. Sve tri ture možete pogledati na stranici muzeja.

Šator Požarevačkog mira

GALERIJA MATICE SRPSKE

Na stranici galerije možete virtuelno prošetati prizemljem i popeti se na spratove najstarije kulturne i obrazovne institucije kod Srba.

SAVA TEKELIJA, dobrotvor i predsednik Matice srpske, 1861

MUZEJ VOJVODINE

„Ogledalo života našega naroda u krajvima u kojima on živi“ ili Muzej Vojvodine, čiji se nastanak i tradicija vezuju za Maticu srpsku možete obići na vrlo dobro koncipiranoj virtuelnoj postavci muzeja.

Krunski dragulj muzeja Vojvodine

MUZEJ VAUDUHOPLOVSTVA

„Čudnoj vanzemaljskoj pečurki“, okruglom zdanju sa staklenom fasadom pri aerodromu „Nikola Tesla“ možete pristupiti na stranici Muzeja vazduhoplovstva i lansirati se u virtuelni obilazak.

Muzej vazduhoplovstva

STRANI MUZEJI

LOUVRE MUSEUM – Pariz

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu, bez pogovora vredan obilaska.
Na stranici ovog muzeja možete posetiti čak 4 virtuelne ture.

Zgrada Luvra

THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART– Nju Jork

Najveći muzej u Sjedinjenim Američkim Državama, „MET“, čuva jednu od najznačajnijih svetskih kolekcija likovne umetnosti. Eksponate iz celog sveta možete pogledati i u virtuelnoj turi muzeja.

Zgrada MET-a

SALVADOR DALI‘S MUSEUMS

Organizacija koja objedinjuje različite muzeje i galerije posvećene Salvadoru Daliju omogućiće i virtuelne ture na svojoj internet stranici.

Dali Theatre- Museum

VAN GOGH MUSEUM – Amsterdam

Muzej Van Goga u Amsterdamu sadrži najveću kolekciju dela Vinsenta Van Goga i njegovih savremenika. U virtuelnoj turi pogledajte najbrojniju kolekciju slika i crteža ovog genijalnog umetnika.

Muzej Van Goga- Amsterdam

KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN – Beč

U muzeju u Beču nalaze se umetničke zbirke porodice Habzburg, koje su bogate slikama flamanskog, italijanskog i nemačkog renesansnog slikarstva. Nemojte zaobići ni virtuelnu šetnju kroz ovu izvanrednu građevinu u stilu italijanske neo-renesanse.

Karavađo- Rozenkranc Madona

RUSKI MUZEJ – Sant Petersburg

U sedećem položaju možete zakoračiti i u prvi i najveći muzej ruske umetnosti, čiju je gradnju inicirao Aleksandar III, a koji danas ima i svoju virtuelnu turu.

Zgrada Ruskog muzeja

Ovo je samo mali izbor muzeja koje možete virtuelno obići iz udobnosti svog doma, a na Google platformi Arts and Culture nastavite svoje putovanje mislima uz veliki broj ponuđenih virtuelnih izložbi.

Pisala
Katarina Lazić