Podsetimo se skorašnjeg dogadjaja koji se desio u Americi kada su iz oklopnog vozila za prevoz novca na auto-putu u američkoj saveznoj državi Nju Džersi ispala dva džaka sa više od 500.000 dolara, a policija je uspela da pronađe svega 205.000. 

I dok građani Nju Džersija profitiraju zbog kvara na “vratima”, u Srbiji se profitira zbog kvara na “vlastima”. Samo što u drugom slučaju ne profitiraju građani nego…

Zbog nekih kvarova na “vlastima” građanima Srbije se od 11. semptembra svakodnevno izbijaju pare iz džepa ( datum postavljanja novogodišnje rasvete).

Zbog očiglednih kvarova, u Srbiji za razliku od drugih evropskih gradova novogodišnju rasvetu plaćaju poreski obveznici.
U gradovima gde kvarovi ne postoje, novogodišnju rasvetu plaćaju vlasnici radnji kroz gradski porez. Recimo u Rimu rasvetu plaća modna kuća Bulgari, dok se u Vašingtonu novac sakuplja od privatnih donacija.

Troškovi za ukrase

2014. – 2,98 miliona dinara

2015. – 57,03 miliona dinara

2016. – 190,65 miliona dinara

2017. – 203,9 miliona dinara

2018. – ?
Nemojmo zaboraviti i veštačku jelku u vrednosti od 83.0000 evra.

Naravno u ove cifre nije uračunata montaža, demontaža, skladištenje i ostale nužne stvari neophodne za realizaciju ovog poduhvata.

I dok je u Americi pobedu odneo neimenovani građanin Nju Džersija koji je sakupio oko 11 hiljada dolara, u Srbiji je ubedljivu pobedu odnela opština Grocka, koja je stanovnike Beograda olakšavala sve do jula prošle godine. Da dobro ste pročitali… Hmm, možda se u Grockoj slavi neka nama nepoznata Nova Godina.

15. jul. 2018. godine (Grocka)

U Americi su kvarovi nesvakidašnja pojava i ne dešavaju tako često, kod nas je neka sasvim druga priča. Nakod novogodišnje rasvete, “vlasti” su kvar proširile i na novogodišnje koncerte.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objavio je da će Beograđane u novogodišnjoj noći zabavljati Haris Džinović, “Bajaga i instruktori”, Saša Kovačević i Dejan Petrović.

U prvobitnom planu javnih nabavki za nastupe umetnika tokom novogodišnjih praznika predviđen je 21 milion dinara bez PDV-a (176 hiljada evra), što je slična cena kao što je bila za prethodni doček, kada su koncerti koštali 22,5 miliona dinara (189 hiljada evra) bez PDV-a (prateći i glavni program zajedno).
Zatim dolazi to potpunog zaokreta i 22. novembra i CEBEF menja plan javnih nabavki, pa i predviđenu cenu – sada novogodišnje nastupe cene čak 59 miliona dinara bez PDV-a, što je više od 495 hiljada evra.
Preciznu i konačnu cenu ove zabave građani neće saznati sve do februara sledeće godine (male su šanse da ćemo je ikada saznati), kada bi trebalo da budu objavljeni troškovi svih novogodišnjih manifestacija koje se održavaju na različitim lokacijama u gradu, a koje se zajedno nazivaju “Beogradska zima”. Podsećamo vas da je izveštaj o troškovima “Beogradske zime”, najavljivan je i 2017. godine za februar, ali zbog nekih kvarova se nije pojavio.

Panem et circenses- Hleba i igara